Císař František Josef učinil vařené hovězí maso velmi populárním, když prohlásil, že je to jeho oblíbené jídlo. Joseph Wechsberg, starorakouský esejista a gurmán, napsal: „Člověk, který neuměl učeně mluvit o nejméně tuctu různých kusů vařeného hovězího, do Vídně nepatřil, bez ohledu na to, kolik peněz vydělal nebo zda mu Císař udělil titul.“

A tak Vídeň brzy dosáhla jedinečné mezinárodní pozice s typickými malými kusy hovězího masa. Mezi mnoha hovězími delikatesami je to bezpochyby Tafelspitz, který dosáhl největší slávy.

NA VÁŠ STŮL SERVÍRUJEME POUZE NEJLEPŠÍ KVALITU!

1

Známe naše farmáře, kteří na svých rodinných farmách zajišťují vynikající kvalitu hovězího masa.

2

Cenná česká obdělávaná krajina a kvalita pastvin zajišťují chutnou chuť masa.

3

Víme přesně, čím je dobytek krmen, a že kvalitní krmivo je zaručeno českými pastvinami.

4

Veškerý skot se narodil v Česku a je chován na malých farmách s transparentními strukturami.

5

Hovězí maso získáváme pouze z přirozeně chovaného zdravého skotu.

6

Můžeme vytrasovat každé jednotlivé zvíře až k jeho narození.

Do misky dejte z hrnce naběračku porci hovězího vývaru.

Z hrnce vyndejte maso a podávejte se smaženými bramborovými rosti, zeleninou, pažitkovou omáčkou a jablkovým křenem.

Suroviny

  • 1 cibule se slupkou (půlená)
  • asi 2 KG Tafelspitz (hovězí špička)
  • zhruba 3,5 l vody
  • 10-15 kuliček černého pepře
  • 250 g loupané zeleniny (stejné množství mrkve, žluté mrkve, celeru a kořenové petržele)
  • ½ pórku (rozpůlený a omytý)
  • granulovaný bujón (dle potřeby)
  • sůl
  • pažitka (nakrájená, na ozdobu)

Postup přípravy

Na pánvi vyložené hliníkovou fólií osmahněte nakrájené půlky cibule bez oleje do tmavě hnědé barvy. Maso krátce omyjte vlažnou vodou. Vodu přivedeme k varu, přidáme maso a vaříme doměkka. Nahromaděnou pěnu sbírejte a přidejte kuličky pepře a cibuli. Asi 25 minut před tím, než je maso hotové, přidejte zeleninu, pórek a případně granulovaný bujón.

Uvařené maso vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky o tloušťce prstů, položíme na plát a posypeme solí a pažitkou. Vývar přecedíme a dochutíme solí.

Doba vaření: asi 3-3 ½ hodiny.

Jelikož se naše restaurace těší velkému zájmu, máme často obsazené všechny stoly. Pro tyto účely jsme pro vás připravili přehledný rezervační formulář. Vyplňte prosím několik základních údajů, na základě kterých budeme vaši rezervaci moci provést (rezervace touto cestou je možná 24 hodin předem).

Druhou možností pro ty, kteří online rezervace nemají v lásce je klasická rezervace přes telefon +420 222 317 300. Pokud nám zavoláte v pracovní době, proškolená obsluha s vámi vybere požadovaný termín a zařídí rezervaci za vás. Tato varianta je rychlejší a u naších zákazníků stále velmi oblíbená.

Poslední možností je přímá rezervace přes email info@zakladnarestaurace.cz. Zašlete nám čas a den, ve kterém máte o rezervaci zájem, a my ji obratem odbavíme a odpovíme vám, je-li uskutečnění možné. Pokud ne, vybereme společně jiný termín.